Svårt att rekrytera i IT-branschen – är ingångarna alltför informella?
IT-branschen utmärker sig som vanligt som den bransch som har det största rekryteringstrycket. Det framgår av Svenskt näringslivs senaste rekryteringsenkät, som publicerades för några veckor sedan, där nära 7500 bolag från ett antal branscher tillfrågats om förutsättningar och hinder rörande rekrytering.
Branschen utmärker sig också genom att söka förhållandevis fler med högre utbildning och – framför allt – som en bransch som i ovanligt liten utsträckning använder sig av traditionella rekryteringsvägar som annonsering och Arbetsförmedlingen.
Social kompetens och sociala och professionella nätverk är förvisso viktiga i en kunskapsintensiv sektor som IT-branschen. Men frågan är om inte fokuset på det informella är alltför stort, och leder till att man bara söker det man känner igen och missar möjligheter till mångfald och nya idéer? I förra veckan träffade jag en grupp ”karriärrebeller” från DIK, som organiserar kommunikatörer, bibliotekarier och arkivarier. En grupp med otvetydig systemerfarenhet, men utan dokumenterad erfarenhet av systemutveckling. Avsaknaden av formella vägar in i IT-branschen, där de kan visa sin systemduglighet även utan meriter från KTH, gör att uppförsbacken för dem blir stor. Min rekommendation till dem var att på något vis få in sina CV:n att de jobbat med, eller gått kurser i, systemutveckling av något slag, som de kan uppvakta IT-bolagen med. Men vilken beredskap har bolagen att ta emot dem?
Ytterligare en indikator på att fokuset på personliga kontakter kanske är i största laget i vår bransch syns i staplarna ”Rekryteringen utomlands”, längst ner i diagrammet. De visar tydligt att IT-branschen, trots att den utmärker sig som en global bransch i skriande behov av kompetens, inte rekryterar utomlands i speciellt mycket större utsträckning än våra mer nationellt orienterade systerbranscher…